30 de ani de la trecerea la Domnul a Pr. Prof. Dumitru Stăniloae

În anul 2024 s-au împlinit 30 de ani de la mutarea la cer a vrednicului de pomenire părintele nostru Dumitru Stăniloae. De-a lungul anilor este cu neputință ca numele marelui teolog român să nu fi fost cunoscut de fiecare creștin ortodox. De aceea, cu bucurie și recunoștință, comemorăm părtășia trăirii sale duhovnicești moștenită de mediile teologice, precum Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români. În special ASCOR București a avut un contact direct cu personalitatea părintelui prin răstimpul în care acesta a locuit aici în a doua jumătate a vieții. Numeroși părinți profesori și-au exprimat mulțumirea că l-au cunoscut în viață, iar influența acestuia asupra discipolilor săi este evident pozitivă.

Începerea traducerii volumelor filocalice în număr de douăsprezece este lucrarea colosală a părintelui profesor prin care a convins mulți laici, clerici, monahi și viitori preoți de tăria credinței, exprimată în mărturisiri vii ale trăirii acestora cu mintea curățită, prin care noi învățăm supunerea și discernământul.

Adevăratul scop pentru care părintele Dumitru Stăniloae s-a străduit în a clarifica textele Sfinților Părinți, prin comentarii proprii, a fost pentru a accesibiliza înțelesul credincioșilor în interioritatea mistică ortodoxă, care să îi ajute să avanseze pe scara virtuților, întrucât, mărturisește nepotul părintelui Stăniloae, Dumitru Horia Ionescu, bunicul său repeta des: „Filocalia trebuie să fie citită de cât mai mulți”. Dorința sa nobilă s-a materializat în numeroasele opere, pe lângă traducerea textelor filocalice, pentru care este recunoscut și chiar numit de către Olivier Clément „geniul Ortodoxiei”.

Dacă privim cu atenție scrierile sale filocalice, putem observa notele îngrijite ale părintelui Stăniloae și ajutorul pe care îl oferă în înțelegerea sensurilor acestora. Relevarea Filocaliei în mijlocul membrilor ASCOR se face atât prin modalități clasice, cât și prin mijloacele actuale de comunicare de social-media. Acesta este modul prin care asociația păstrează legătura indispensabilă cu duhul frumos și curat al traducătorului marilor Sfinți Părinți, anume Părintele Dumitru Stăniloae, prin modalități actuale, pentru ca înțelepciunea Duhului Sfânt, transmisă părintelui, să fie accesibilă cât mai multor tineri și să le ofere o direcție favorabilă mântuirii și o atenție deosebită asupra sufletului.

De asemenea, activitățile filantropice, culturale și duhovnicești desfășurate în diferitele departamente ale ASCOR-ului contribuie la imaginea curată a omului, chip al lui Dumnezeu, și depășirea egoismului prezent semnificativ în societatea actuală, ce separă individul de comunitatea față de care are o anumită apartenență.

Așadar, putem spune că prin ceea ce realizează Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români în București, „Filocalia se moștenește din generație în generație” (Dumitru Horia Ionescu, Cartea familiei Stăniloae, editura Lumea credinței, p. 37), iar „Filocalia crește, sau ar trebui să crească, o nouă generație de oameni trăitori” mai spune Dumitru Horia Ionescu (p. 36) în aceeași lucrare bibliografică de excepție.

Scroll to Top