2 februarie 2024 – Ziua Internațională a Tineretului Ortodox
În data de 2 februarie este celebrată Ziua Internațională a Tineretului Ortodox. Aceasta a fost instituită în iunie 1992, în cadrul celei de a 14-a Adunări Generale a Syndesmos – Organizaţia Mondială a Tineretului Ortodox. Întrucât ne dorim să îndeplinim misiunea pe care Hristos ne-a lăsat-o, aceea de a fi „sarea pământului” și „lumina lumii”, vă invităm să citiți câteva mărturii despre sensul pe care l-au descoperit tinerii din ASCOR în Ortodoxie.
„Este greu de cuprins în câteva cuvinte ce înseamnă a fi un tânăr ortodox în ziua de azi, dar cred că esența, asemenea credinței noastre, nu se schimbă în timp. Să fim, în cuvintele Părintelui Stăniloae, lumină unii pentru alții. Cred că despre asta este vorba. Diferența (și avantajul, îndrăznesc să spun) este că avem o deschidere pe care tinerii din trecut nu au avut-o, prin urmare o plajă mai largă de scrieri, conferințe, muzică psaltică… Putem accesa aproape orice, aproape oricând. Ceea ce înseamnă că și veștile bune circulă mai repede. Cum să nu-i dăm slavă lui Dumnezeu pentru asta? Așadar, cu El alături, sub ocrotirea Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, cu Sfinții drept călăuze, putem să depășim și neajunsurile globalizării, reușind astfel să fim împreună-călători pe cale”. (Ioana-Ana Cacso)
„Pentru mine, a fi tânăr ortodox înseamnă o mare răspundere, deoarece cine a cunoscut Adevărul nu are scuze să își adoarmă conștiința. Dar pentru că mila Domnului este mare, se găsește întotdeauna îndrăzneala de a o lua de la capăt. Alături de alți prieteni creștini, lupt să îmi cultiv curajul, spiritul voluntar și să îmi asum deplin identitatea de creștin.” (Antonie)
„A fi ortodox, în adevăratul sens al cuvântului, încă de tânăr, este un atu întrucât îți pui o temelie valoroasă pentru întreaga viață. În momentul în care faci cunoștință cu firescul și frumosul din Ortodoxie, nu vei mai avea nici dorința, nici nevoia să iei parte la tentațiile nocive din societatea de azi.” (Nicoleta O.)
„În ce mă privește, un tânăr ortodox este acel tânăr care reușește, atât cât îi este în putere, să fie: tare în credință, mărturisitor al credinței, demn, iubitor de frumos, săritor în a face cele bune, neclintit în fața provocărilor tinereții și însetat de cunoașterea celor duhovnicești.” (Petrișor Rudac)
„Să fii tânăr ortodox în prezent îți oferă cel mai bun prilej de a fi un sprijin real, fizic, moral și cel mai important, spiritual, pentru toată suflarea de viață aflată în necaz și deznădejde. Să fim, deci, o rază de lumină într-o pădure întunecată!” (Alexandru Guță)
„A fi tânăr creștin-ortodox este cea mai mare nădejde pe care o avem în zilele noastre, ce ne ajută să facem pașii potriviți pe calea vieții. Ne oferă o direcție armonioasă spre care să mergem, oferindu-ne totodată și un liman pe care sufletul nostru se poate odihni, în tumultul acestei lumi”. (Cristina Borcoș)
„Să fii tânăr ortodox astăzi, înseamnă, înainte de toate, a păstra normalitatea în care am crescut față de valul patimilor care se năpustește înspre noi. Înseamnă a te ține ancorat de credință și tradiție și a căuta verticalitatea și demnitatea existenței și a tinereții. Practic înseamnă să muncești, să știi că nu ești degeaba pe pământ și că ai un rost, o chemare, o slujire de îndeplinit înaintea lui Dumnezeu și înaintea semenilor tăi. Și zilnic să încerci să urmezi chemării, să-ți iei crucea și și să-ți porți responsabilitatea. Înseamnă a fi rebel/ rebelă în fața unei societăți care nu mai are de-a face cu Dumnezeu. Înseamnă a zice: „nu voi face ceea ce-mi spuneti!”, și a pleca în tabere la Oașa”. (Constantin)
