Ziua Mondială a Tineretului Ortodox 2023 sărbătorită în Polonia

Evenimentul „Ziua Mondială a Tineretului Ortodox” (WDOY, World Day of Orthodox Youth), desfășurat între 10-12 februarie 2023, în Varșovia, a fost o ocazie deosebită de a ne reprezenta credința și țara într-un context internațional. 300 de tineri, din peste 15 țări,s-au adunat în capitala Poloniei, constatând că bogăția culturală a fiecărui popor nu împiedică trăirea autentică a aceleiași ortodoxii.

Fotografie de grup – Catedrala Ortodoxă Sfânta Sofia, Varșovia

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitul Părinte Sawa Episcopul Varșoviei și Mitropolitul întregii Polonii, evenimentul a fost organizat de Frăția Tinerilor Ortodocși din Polonia (Bractwo Mlodziezy Prawoslawnej) în cooperare cu Supraśl: Frația Mondială a Tinerilor Ortodocși (Supraśl: A World Fellowship of Orthodox Youth). Participanții au venit din 15 țări diferite, atât din statele europene, cât și din Australia sau Statele Unite ale Americii, pentru a sărbatori credința ortodoxă și pentru a trăi cuvântul evangheliei „Căci acolo unde sunt doi sau trei adunați în numele Meu, acolo sunt și Eu printre ei“( Matei 18, 20). Sărbătoarea a îmbinat pelerinajul la locul de închinare, comuniunea tinerilor, discuțiile duhovnicești vizitele culturale și activitățile de recreere și divertisment.

Supraśl: Frația Mondială a Tinerilor Ortodocși este o asociație care caută să creeze o comunitate și să reunească tinerii în jurul cuvântului lui Hristos. A fost fondată în vara anului 2022, în urma succesului evenimentului Supraśl 2022:  Adunarea Mondială a Tinerilor Ortodocși care a avut loc la Mănăstirea Bunavestire din Supraśl, Polonia.

În prima zi a taberei, participanții s-au bucurat de o experiență culturală, în timp ce au urmărit un spectacol de teatru intitulat „Drumul spre Paradis”, care detaliază istoria, cultura și viața bielorușilor care trăiesc în Polonia. În continuare serii, tinerii au ascultat un concert de muzică populară bielorusă. Vinerea fiind zi de harți, a urmat un foc de tabără tradițional polonez, cu mâncare autohtonă. La lumina lumânărilor, am avut împreună rugăciunea de seară în mai multe limbi ale participanților, trăirea duhovnicească fiind aceeași.

A doua zi a taberei a început cu rugăciunile de dimineață, urmând vizitarea locurilor de interes cultural și istoric din Varșovia, inclusiv Capela Sfânta Treime din orașul vechi, cea mai veche capelă ortodoxă din capitală, fondată în anul 1818. La finalul zilei tinerii au participat la o sesiune deschisă de întrebări și răspunsuri cu episcopi, monahi și alți mebri ai clerului. La discuție au participat Preasfințitul Părinte Episcop Andrew de Supraśl; Preasfințitul Părinte Episcop Varsonufry de Siemiatycze; Maica Catherine, stareța Mănăstirii Sfânta Ecaterina cea Mare din Zaleszany, Polonia, preotul Ștefan Toma de la Biserica Ortodoxă Greacă Înălțarea Domnului din Berlin; și preotul Timothy Yates, reprezentantul Bisericii Ortodoxe din America

Punctul culminant al celor trei zile de sărbătoare a fost Sfânta Liturghie arhierească, săvârșită de IPS Sawa, Episcopul Varșoviei și Mitropolitul întregii Polonii la Catedrala Ortodoxă Sfânta Sofia din Varșovia. S-a slujit în mai multe limbi, dar în același Cuvânt al Domnului. Cântările corale au răsunat melodios și în sufletele tuturor a pătruns convingerea că Iisus Hristos este Același pentru toți, El ne iubește nemărginit și ne cheamă la El să ne împărtășim de iubirea Sa. Noi, tinerii care am făcut un pas spre El, am văzut în mod minunat cum credința ne-a adus mai aproape unii de alții, cu gânduri fraterne, pașnice și unite în rugăciune.

Importanța acestei sărbători internaționale a Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox este foarte bine rezumată de Gregorz Garbus din Polonia, care și-a descris experiența în acest fel: „Această sărbătoare a Zilei Mondiale a Tineretului Ortodox a fost un moment de neuitat pentru mine. Am participat a doua oară la un eveniment internațional, primul dintre ele fiind Adunarea Mondială a Tinerilor Ortodocși de la Supraśl, Polonia, vara trecută. Și atunci și acum, după eveniment, am fost însoțit de convingerea că am simțit în sfârșit ce este Biserica. Cum poți explica că zeci de oameni care nu s-au întâlnit niciodată, care vorbesc limbi diferite și reprezintă culturi diferite, pot crea prietenii atât de profunde și legături puternice în doar câteva zile? Nu știu cum funcționează, dar funcționează! Cred că aceasta este puterea de a fi în Biserică, unde avem ocazia să simțim o mică părticică de iubire divină infinită.

Am legat prietenii, am vizitat principalele obiective turistice și religioase din oraș și am trăit în multă armonie. Programul manifestării ne-a permis să împletim socializarea, cu spectacole de teatru și muzică, cu participarea la conferința duhovnicească de sâmbată seară și cu rugăciunile de fiecare zi. Pentru toate acestea sunt recunoscătoare Bunului Dumnezeu care a îngăduit bucuria noastră și le-a dat putere și pricepere organizatorilor, tineri ca și noi, ce activează voluntar într-o asociație studențească precum ASCOR-ul.

Scroll to Top