71 de ani de la adormirea lui Mircea Vulcănescu
Pe data de 28 octombrie 2023, s-au împlinit 71 de ani de la adormirea lui Mircea Vulcănescu, un important filosof, publicist, sociolog și economist român și unul din cei mai importanți gânditori din perioada interbelică, fiind considerat și unul din martirii din închisori.
Fiind un om de cultură respectat, a putut ajunge în funcții importante ale statului datorită capacităților sale intelectuale deși societatea românească se confrunta cu mari probleme de promovare pe bază de merit. Acesta a lucrat în diverse domenii ale societății și colabora cu multe dintre personalitățile vremii.
Și-a mărturisit credința mai ales în ultima parte a vieții sale după ce și-a asumat responsabilitatea unei importante funcții în vreme de război, refuzând după aceea să facă vreun compromis cu noua conducere comunistă nou-instaurată și devenind un model de rezistență al valorilor autentice ale dreptei credințe în fața ateismului militant.
Acesta s-a născut în 1904 la București, în familia unui economist. Clasele primare le-a făcut în capitală, după care s-a mutat la Iași și Tecuci pentru a face școala generală în perioada de ocupație germană a Bucureștiului din Primul Război Mondial. Început, la Galați, liceul va fi terminat la București, după încheierea conflictului.
În vremea când accesul la facultăți era foarte dificil, Mircea Vulcănescu a făcut două facultăți concomitent în perioada 1921 – 1925: Facultatea de Drept și Facultatea de Filosofie și Litere, avându-i drept dascăli cunoscuți pe Dimitrie Gusti și Nae Ionescu, fiind și un membru de seamă al Asociației Studenților Creșini din România din perioada interbelică.
A scris numeroase tratate filosofice, a colaborat cu revistele „Gândirea” și „Cuvântul”, a fost profesor de Economie politică și Științe juridice, devenind și asistentul lui Dimitrie Gusti. Ajuns în 1935 director al vămilor din România, a demascat contrabanda de băuturi și tutun a fostului Ministru al Comunicațiilor.
A ocupat pe rând funcțiile de director al Datoriei Publice, director al Casei Autonome de Finanțare și Amortizare, președinte al Casei Autonome a Fondului Apărării Naționale. În perioada 1941 – 1944, a fost subsecretar de stat în Ministerul Finanțelor, primind numeroase distincții de la foștii regi Carol al II-lea și Mihai ai României, asumându-și un rol riscant într-o perioad dificilă a țării noastre.
În perioada 1944 – 1948, el va redeveni directorul Datoriei Publice, urmând a fi arestat pe nedrept sub falsa acuzație de „criminal de război”. A primit opt ani de închisoare cu executare și murit ca martir în închisoare de la Aiud, de lângă Cluj. Un coleg de-al său s-a prăbușit pe podeaua temniței, neavând unde dormi, însă Mircea Vulcănescu l-a așezat deasupra sa, dormind el pe piatra rece a închisorii, îmbolnăvindu-se de plămâni și trecând la Domnul într-o perioadă scurtă de timp.
De la Mircea Vulcănescu ne rămân scrierile sale profunde, împlinirea datoriei în sprijinul patriei și al aproapelui și al dreptei credințe, spiritul de jertfă de sine și mărturisirea în momente grele, precum și celebrele cuvinte atribuite celor nedreptățiți în temnițele comuniste – „Să nu ne răzbunați!”.
