PREZENTARE
ASCOR București
Istoricul asociației
La 14 iunie 1990 s-a înființat la București, cu binecuvantarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, Asociația Studenților Creștini – Ortodocși din România, la inițiativa unor studenți și doctoranzi la diferite facultăți.
A.S.C.O.R. are un caracter național, cu filiale în toate centrele universitare din țara: Sibiu, Craiova, Alba-Iulia, Oradea, Timișoara, Baia-Mare, Iași, Suceava, Bacău, Galați, Constanța, etc.
În urma unei Consfătuiri din anul 2011 ziua oficială a ASCOR este de Ziua Sfintei Treimi. Această sărbătoare are strânsă legătură cu scopul ASCOR în promovarea credinței și spiritualității creștine „în duhul filocalic redescoperit de părintele profesor Dumitru Stăniloae” supranumit și Teologul Sfintei Treimi.
Dar data de naștere a ASCOR-ului conform certificatului, 14 iunie 1990, este o zi cu însemnătate națională și istorică. Pe de o parte, în urma unui act constitutiv din 3 mai 1990, Judecătoria Sectorului I acorda personalitate juridică ASCOR-ului. Și în aceeași zi în Piața Universității din București, chiar în fața viitorului Paraclis Universitar al studenților din ASCOR, a avut loc debutul celei mai brutale mineriade din zilele 14-15 iunie 1990.
Părintele îndrumător al ASCOR București este Părintele Vasilă Gavrilă, iar activitățile cu specific duhovnicesc (precum seara de rugăciune și catehezele) se desfășoară în Biserica Sfântul Nicolae Ghica – Paraclis Universitar (Biserica studenților).
Misiunea asociației
Misiunea asociaţiei este promovarea credinţei creştine şi a spiritualităţii ortodoxe, în duhul filocalic redescoperit de părintele profesor Dumitru Stăniloae, cu prioritate în mediile universitar şi pre-universitar.
A.S.C.O.R. urmăreşte, de asemenea, apărarea drepturilor tinerilor şi conştientizarea îndatoririlor acestora pe care le au faţă de Biserică, neam şi familie.
Obiectul de activitate propus constă în următoarele: implicarea în viaţa pastoral misionară a parohiilor şi eparhiilor, încurajarea dialogului între credinţă şi cultură, promovarea valorilor moralei creştine şi desfăşurarea de activităţi filantropice.
Mijloacele prin care A.S.C.O.R. îşi atinge aceste scopuri sunt: organizarea de tabere creştine, pelerinaje, drumeţii pe munte, conferinţe, activităţi filantropice, editarea de reviste, diverse activităţi de voluntariat, realizarea de programe proprii şi colaborări cu instituţii educaţionale şi diverse O.N.G.-uri, etc. Fiecare dintre aceste activităţi va fi iniţiată şi finalizată cu binecuvântarea ierarhului.
ORGANIGRAMĂ
