Pelerinaj în Prahova

Luna trecută am pornit împreună într-un pelerinaj la frumoasele mănăstiri din Prahova.

În drumul nostru ne-am odihnit la Mănăstirea Snagov, unde Sfântul Antim Ivireanu a tipărit prima carte în limba română scrisă în caractere latine, fiind totodată și un loc presărat cu mistere și legende, de la Vlad Țepeș până la Revoluția de la 1821. Datorită poziției sale strategice remarcabile, fiind construită pe o insulă a unui lac aflat în mijlocul unui codru imens, Codrul Vlăsiei, locul a fost folosit în timpul bătăliilor, ceea ce a lăsat mănăstirea izolată de maluri de la revoluția din 1821 până în anul 2009, când pasarela a fost reconstruită.

Mănăstirea Țigănești este o altă oază de liniște și bucurie pe care am descoperit-o în pelerinajul nostru, aceasta aflându-se la 30 de km de București. Coliva făcută de măicuțele de acolo este celebră pentru că acestea „pictează” din pesmet colorat chipurile sfinților. Tot la Mănăstirea Țigănești se află și atelierele Patriarhiei unde sunt țesute și brodate veșminte preoțești. Biserica găzduiește o raclă cu moaștele mai multor sfinți, iar icoana Maicii Domnului pictată în secolul al XVII-lea în stil neobizantin este cunoscută ca fiind făcătoare de minuni.

Pe valea Oprii am descoperit, într-un peisaj de vis, Mănăstirea Cornu, ctitorie a scriitoarei Aurora Cornu-Cornea, prima soție a lui Marin Preda. Biserica are designul inspirat de un desen al lui Horia Damian, pictor francez de origine română, și este așezată pe o colină la mare altitudine. Mănăstirea are două hramuri: Sfântul Ioan Evanghelistul (8 mai) și Sfânta Cuvioasă Eufrosina (26 septembrie). În anul 2014 mănăstirea avea 30 de viețuitoare.

Ne-am oprit și la Mănăstirea Turnu pentru a ne întâlni cu sfinții Daniil și Misail, unii dintre cei mai cunoscuți sihaști din țara noastră. Moaștele lor stau acum spre închinare în biserica nouă, construită lângă grotele în care ei s-au nevoit.

Cu ajutorul Maicii Domnului ne-am întors în București, dar nu înainte de a vizita Mănăstirea Ghighiu, acolo unde se găsește icoana cunoscută sub numele de Siriaca. Minunile icoanei Maicii Domnului de la Ghighiu și puterea tămăduitoare a izvorului din spatele mănăstirii îi determină pe pelerinii de pretutindeni să treacă pragul mănăstirii și să caute mântuirea în acest loc binecuvântat.

Scroll to Top